Celoživotní produkce nizozemských dojnic opět stoupla

Celoživotní produkce nizozemských dojnic opět stoupla

Věk krav na nizozemských mléčných farmách se loni opět zvýšil. Průměrná produkce mléka za laktaci zůstala téměř stejná (složky se však zaznamenaly nárůst o +0,03 %T a +0,01 %B.), ale díky delší dlouhověkosti narostla celoživotní produkce za rok 2020-2021.

„Nizozemští chovatelé šlechtí svá stáda na dlouhověkost a dlouhovýkonnost. Význam lepšího zdraví a vyšší dlouhověkosti je ceněn více než vyšší produkce mléka za laktaci. Meziroční trendy ukazují, že tato strategie funguje,“ komentuje Jos Buiting, manažer plemenné knihy CRV. „Průměrná celoživotní produkce nebyla nikdy tak vysoká. A v mezinárodním měřítku je užitkovost nizozemských dojnic prostě jedinečná,“ říká. „Vysoká celoživotní produkce je možná pouze tehdy, je-li zdraví a welfare krav také dobré. A přispívá i k efektivnímu využití minerálů a nízkoemisní produkci mléka,“ vysvětluje Buiting.

Vyřazené krávy měly v průměru 2180 dní (téměř 6 let). To je o 48 dní více než v předchozím roce. Spolu s vyšším průměrným věkem stoupla i celoživotní produkce těchto krav o více než 1 600 kg mléka na celkových 35 600 kg mléka s 4,37 % tuku a 3,57 % bílkovin (1 555 kg tuku a 1 271 kg bílkovin). Vyšší celoživotní produkce se projevuje i v počtu krav, které v loňském roce přesáhly celoživotní produkci 100 000 kg mléka. Těch je nyní v Nizozemsku nyní 3263 (+606).